Rondleiding en lezing in Ulrum: terug naar 1834

In 2018 verscheen de roman De Afscheiding van Marcel de Jong. Het is een verhaal over de kerkstrijd in 1834 die totaal uit de hand liep. Naar aanleiding van deze roman organiseren de Stichting Oude Groninger Kerken (SGOK) en Uitgeverij Passage rondleidingen in Ulrum. De eerste rondleiding vindt plaats op 16 februari om 13.30 uur. Inschrijven kan via info@groningerkerken.nl.

Tijdens de rondleiding en lezing in Ulrum gaat u terug naar 1834. U voelt dan hoe dapper De Cock en zijn aanhangers waren. En hoe belangrijk voor de Nederlandse geschiedenis.

Programma

Het programma duurt 2,5 uur. Het bestaat uit drie onderdelen: een afscheidingswandeling door Ulrum, een rondleiding in de Catharinakerk en een lezing in gebouw Irene. Bovendien krijgt u een gesigneerd exemplaar van de roman De Afscheiding.

Wandeling

U maakt onder leiding van schrijver en journalist Marcel de Jong een wandeling door en rondom het prachtige dorp Ulrum. U krijgt uitleg over alle plekken die een rol hebben gespeeld tijdens de schermutselingen in Ulrum.

Bezoek aan de Catharinakerk

De bizarre kerkstrijd begon in de Catharinakerk. U wordt rondgeleid in de prachtige romaans-gotische kerk uit 1255. Uiteraard hoort u ook de bijzondere verhalen over de strijd in de kerk. Waar hebben de militairen gestaan? Waar is gevochten? En als u wilt, mag u vanaf de preekstoel een van de meest omstreden preken uit 1834 lezen. Voelt u de woede in de woorden?

Lezing in gebouw Irene

Naast de kerk staat gebouw Irene, een pand dat op een minikerk lijkt. Hier krijgt u iets te drinken en lekkere taart. Daarna volgt een lezing over de afscheiding. U gaat begrijpen waarom de kerkstrijd in 1834 ook een emancipatiebeweging van de allerarmsten was en een strijd tussen een liberale elite en een gelovig en arm volk. Ook beseft u hoe belangrijk de kerkstrijd was voor onze moderne grondwet.

Met de roman De Afscheiding naar huis

Aan het einde van de lezing krijgt u een gesigneerd exemplaar van de roman De Afscheiding. De pers is lovend over de roman. ‘Een intrigerend boek over een fundamentalistische vrijheidsstrijd.’ (Dagblad van het Noorden). ‘Een uitstekend leesbare historische roman waardoor je ontdekt waarom Nederland zoals we dat kennen is zoals het is.’ (Blad). ‘Een literair monument.’ (De Marne-Nieuws).

Reacties bezoekers boekpresentatie en lezingen

 • “Prachtige vertelling.”
 • “Was bijzondere ervaring. Enthousiaste en kundige presentator van zijn boek.”
 • “Gisteren een gepassioneerde Marcel de Jong gehoord over zijn nieuwe boek De Afscheiding. De historische roman gaat over een bizar deel van de Nederlandse geschiedenis. Ik ben geraakt en ben al begonnen aan het boek! Een aanrader!”
 • “Boeiend!”
 • “Aanstekelijk, het enthousiasme van de schrijver.”
 • “Blij dat ik geweest ben.”
 • “Heb een veel beter begrip gekregen van de achtergronden van de kerkstrijd.”

Data,

 • Eerste rondleiding: zaterdag 16 februari 2019 van 14.30 uur tot 17.00 uur.
 • Startpunt: gebouw Irene, Hendrik de Cockstraat 3, Ulrum.
 • Andere data: 16 maart, 20 april, 25 mei, 13 juli, 17 augustus

Aanmelden

Aanmelden voor de wandeling en lezing kan via: info@groningerkerken.nl.

Kosten

 • Een rondleiding kost: € 15.
 • Donateurs van de Stichting Oude Groninger Kerken krijgen een korting en betalen € 12,50.
 • Na afloop is het boek te koop en signeert de auteur.
 • De kosten dient u vooraf te betalen via rekening: NL56 TRIO 0338 8527 19 – onder vermelding van ‘rondleiding Ulrum” en de datum.

 

SOGK 50jaar_logo GOUD liggend.indd Logo passage

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *