Een wandeling door druilerig Smilde. Urenlang zitten in een lege kerk in Ulrum. En gesprekken met dominees en kerkhistorici. Eind 2015 stond in het teken van het onderzoek voor mijn nieuwe roman.
Het boek zal zich afspelen rondom Ulrum en Middelstum, in het noorden van de provincie Groningen, en het Drentse Smilde. Het verhaal vindt plaats in een periode waarin de door Koning Willem I opgerichte eenheidskerk van Nederland voor de eerste keer te maken zal krijgen met interne strubbelingen: de afscheidingsbeweging. Deze kerkstrijd van 1834 reikte echter verder: het was ook een maatschappelijke strijd tussen de rijke boerenstand en de in armoede levende arbeiders. Bovendien stelden de opstandige gelovigen ook de filosofische fundamenten van onze liberale Nederlandse staat ter discussie. De invloed van de beweging was groot. Er ontstond een nieuwe gereformeerde kerk en Thorbecke werd er in belangrijke mate door geïnspireerd. De afscheidingsbeweging is van grote waarde geweest voor het realiseren van de vrijheid van godsdienst, mening en onderwijs in de door Thorbecke opgestelde grondwet van 1848.
De hoofdpersoon van het boek raakt door een persoonlijke actie nauw betrokken bij deze strijd. In eerste instantie komt deze actieve rol hem duur te staan. De knoet van de Koning is hard. Maar hij houdt stand en wordt een van de leidende personen in de strijd die veel aanzien zal genieten. En dat terwijl hij slechts turfsteker was, een man die de rijke boeren en notabelen met minachting benaderden, maar ondertussen wel gedichten schreef.
Een idee krijgen?
Klik dan voor drie korte video’s op: