Op zaterdag 27 september werd na drie jaar schrijven dan eindelijk mijn roman Coma gedoopt. Een mooi moment dat ik vierde met een programma vol mooie muziek en filosofische beschouwingen. Het eerste exemplaar overhandigde ik aan filosoof Ad Verbrugge (foto’s: Jelijn de Jong).
Singer-songwriter Iris Penning gaf de poëtische aftrap van de presentatie. Haar dromerige en betoverende
uitstraling zette de prachtige toon voor de rest van de middag. Terecht dat ze nog volop in de race is voor de Grote Prijs van Nederland (help haar te winnen door HIER te stemmen). Daarna vertelde ik in een interview met uitgever Anton Scheepstra dat het boek de mensen vooral een spiegel wil voorhouden. “Mensen oordelen vaak makkelijk over zaken rondom leven en dood. Maar wat bedoelen mensen eigenlijk als ze praten over de ‘menselijke ondergrens’ of een ‘menswaardig bestaan?”. Vent in de literatuur, dus. Maar gedurende de middag spraken mensen vooral over de fraaie vorm van de roman. “Indrukwekkend. Grijpt je bij de keel en leest als een trein.”
Tussen alle gesprekken door zong Harry Siers zijn bewerkte en in het Nederlands vertaalde nummers van Tom Waits – melancholieke muziek die de bezoekers wist te raken, ook al door de persoonlijke verhalen die hij vertelde.
Filosoof Ad Verbrugge verdiepte de middag met een mooi betoog over het belang van innerlijke contemplatie. Hij greep daarbij terug naar de wereld van de Oude Griekse Goden en verbond zijn verhaal met de doorgaande technische ontwikkeling in de samenleving. “Door de levensverlengende gevolgen van de huidige technische ontwikkelingen worden medisch-ethische vragen steeds belangrijker.”
Iris Penning en Harry Siers zongen nog een paar nummers. En daarna overhandigde ik het eerste exemplaar van zijn roman Coma aan Ad Verbrugge. “Omdat we drie dingen gemeen hebben. We voelen ons allebei erg betrokken bij de toekomst van het Nederlands onderwijs, de filosofie van Ad Verbrugge en mijn literatuur zetten mensen tot nadenken aan, en: we hebben allebei een vergelijkbare mening over het goede en slechte van hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen.”
De middag eindigde met het voorlezen van een fragment, signeren, een interview met Stadsradio Delft en gesprekken met vrienden, familie, collega’s en onbekende bezoekers.
Het boek is te bestellen via alle boekhandels, bol.com en uitgeverij Passage.