Meer ruimte voor Marokkaanse straatcultuur

Het onderwijs moet zich aanpassen aan de straatcultuur. Dat is althans de mening van socioloog El Hadioui. Hij reist stad en land of om docenten te leren dat ze begrip moeten hebben voor de mores van de straat. Daar verdien je geen respect met mooie schoolcijfers. Welnee, daar gaat het om bling bling, meiden in bed en het snelle geld. Daarmee krijg je status in de groep! En o wee, als je iemand ten overstaan van zijn matties aanspreekt op zijn gedrag! Dan krijg je klappen. Die ontvang je trouwens ook als je een verkeerde blik hebt. Niet zo gek dat Badr Hari een rolmodel is. Een macho, die weet hoe je blanke ‘chizzles’ neemt. En als je zo’n ‘sjlet’ niet meer nodig hebt, trap je haar weg, het liefst met een naaktfoto op Facebook na.

Op school moeten we daar op inspelen, vindt onze Marokkaanse gammawetenschapper. De straatjongens begrijpen namelijk niets van het Nederlands op school. Die dwalen weg als we het hebben over samenwerken, tolerantie en eigen verantwoordelijkheid. Nee, docenten moeten zorgen dat de straatjongens hun opgefokte respect behouden. Dus als leerlingen met blikjes gooien, moet je ze daar niet meteen op aanspreken. Dat is immers gezichtsverlies.

Op een Delftse basisschool in de Poptahof hebben ze dat goed begrepen. Pas geleden maakte een Marokkaans jongetje zijn juffrouw voor hoer uit. Hij weigerde in de klas zijn excuses aan te bieden. Eerverlies zou dat zijn. En wat deed de juf? Hem aan het einde van de les even apart nemen. El Hadioui lacht in zijn vuistje. Eindelijk krijgt zijn Marokkaanse straat het voor het zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *