Lezing in Delft over roman De Afscheiding

Op donderdag 18 oktober organiseert boekhandel Second Story een literaire salon over mijn roman De Afscheiding. De literaire salon begint om 20.00 uur en vindt plaats in de winkel van Second Story aan het Vrouwjuttenland 25 te Delft. De kaarten van  zijn te reserveren via info@djccommunicatie.nl. Dat is handig voor de organisatie.

 

De Afscheiding is een historische roman over de kerkstrijd in 1834 die totaal uit de hand liep. Het is een bizar verhaal over de strijd tussen een strenggelovig volk en een liberale elite, een conflict tussen arm en rijk, tussen kerk en staat. Maar het verhaal gaat ook over nu. Dit boek laat je nadenken over thema’s als de vrijheid van meningsuiting en godsdienst.

Tijdens de boekpresentatie in Ulrum (12 oktober) kwam het verleden tot leven. Militairen die keihard ingrepen (Bron en foto: Duncan Wijting, website Nederlands Dagblad).

Hendrik de Cock kwam rond 1830 als predikant in het dorpje Ulrum terecht. Hij merkte al snel dat zijn preken niet aansloegen bij het gewone volk. Hij greep terug op orthodoxe geloofsregels. Daar had hij wel succes mee, althans bij de armere delen van het volk. Tot frustratie van de elite. Die wilde rust en eenheid, geen volk dat in opstand kwam. In de ogen van politici, bestuurders en kerkelijke leiders ontwikkelde De Cock zich tot onrustzaaier.

De Cock en zijn volgelingen werden daarom keihard aangepakt. Het maakte De Cock nog populairder. De strijd ontspoorde volledig. Maar de gebeurtenissen zorgden er wel voor dat Thorbecke de vrijheid van godsdienst, onderwijs en meningsuiting in de grondwet van 1848 opnam. Zo stonden De Cock en zijn volgelingen aan de wieg van het moderne Nederland.
Meer lezen via RTV Noord: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/199768/De-Afscheiding-Over-Ulrumer-haatprediker-Hendrik-de-Cock

Datum : donderdag 18 oktober 2018

Locatie:     Boekhandel Second Story, Vrouwjuttenland 25

Zaal open: 19.30 uur
Aanvang:  20.00 uur
Prijs:         € 7,00 (inclusief koffie en drank)

Kaarten kun je bestellen via 015-2126101  of info@djccommunicatie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *