Kerstcolumn Stadsradio Delft

Hieronder staat de kerstcolumn die ik uitsprak voor Stadsradio Delft. Hij is ook te beluisteren via YouTube. Nietzsche zei meer dan honderd geleden dat God allang dood was. Maar ja, onze materialistische cultuur heeft ook niet alles gebracht. Ja, vervreemding, aldus de Duitse filosoof Simmel. Maar verder? 

DSC01044Zoeken naar de waarden waar het echt om gaat

De kerstboom staat in de woonkamer. Je denkt na over het kerstdiner. Wordt het een kalkoen of een gebraden eend? Je hebt al een mooie nieuwe jurk gekocht – in de aanbieding nota bene, voor minder dan de helft van de originele prijs. Met die laatste mode laat je zien wie je wilt zijn. Straks zit je met de hele familie bij elkaar, of met vrienden, de buren. De kaarsen branden, het vlees – toch die kalkoen – pronkt in de sierlijke schaal en de wijn in de kristallen glazen weerspiegelt een fraaie kwaliteit.

Deze manier van vieren hoort bij onze wereld. Het is oprecht maar ook gebaseerd op uiterlijk vertoon. Het past bovendien bij onze materialistische cultuur. Iets heeft alleen waarde als we het kunnen zien, voelen of ruiken, als we het kunnen meten, wegen en vergelijken. Als het een prettig gevoel oproept. De kerstboom. De cadeaus. Het vuurwerk op oudejaar. Ach, we kunnen eindeloos doorgaan. Ze vertegenwoordigen ons westerse levensmotto: Carpe diem, ‘pluk de dag’. Het gaat om het leven dat hier en nu geleefd moet worden. Het heden telt. Het verleden was vroeger. De toekomst is voor later. En voor God of dieperliggende morele waarden hebben we geen tijd. God is bovendien dood, schreef de filosoof Nietsche al meer dan honderd jaar geleden.

DSC01046Dus leven we nu. We dompelen ons dagelijks onder in een oneindige stroom producten en ervaringen. Het is bijna nergens stil en donker meer. Alles beweegt, overal is iets te zien en te horen. En alles wil onze volle aandacht. Zo razen we door de tijd heen. Onze ogen en oren schieten tekort. Letterlijk. Want we hebben als mens maar een beperkt vermogen om iets in ons op te nemen. Bij steeds meer mensen leidt dat tot het gevoel tekort te schieten. De Duitse filosoof Simmel stelde dat we door we alle nieuwe ervaringen als het ware platgedrukt worden. We hebben niet de tijd om ze innerlijk een plek te geven. Het is daarom niet zo gek dat steeds meer mensen vervreemden van zichzelf.

Ook op een andere manier lopen we tegen de grenzen van onze manier van leven aan. De kloof tussen rijk en arm wordt steeds groter. Miljoenen vluchtelingen overspoelen Europa en andere delen van de wereld. De zeespiegel stijgt. Diersoorten sterven uit. Drinkwater wordt steeds schaarser. We verjagen dictators in andere landen om de totale chaos een kans te geven. Of we steunen alleenheersers juist om de woede onder de bevolking te onderdrukken. Ja, we zoeken naar oplossingen. Een klimaatovereenkomst, voedselbanken, ontwikkelingshulp, schonere auto’s, vrije uitloop kippen. Maar in the end is het allemaal een druppel op een gloeiende plaat. In essentie verandert er niets.

DSC01048Misschien is het goed de mode van de uiterlijke wereld eens aan ons voorbij te laten gaan en te zoeken naar de dieper liggende waarden die voor ons van betekenis zijn. Waarden die ons verzoenen met onszelf, met andere mensen, met de wereld om ons heen. Nee, we hoeven niet meteen weer te geloven in een God of een of andere overgeerfde wijsheid. Maar wat het zou goed zijn op zoek te gaan naar betekenisvolle deugden. Misschien ontmoeten we onszelf dan weer. Anderen. De natuur die ons de mogelijkheid tot leven geeft. Draai de muziek eens weg. Doe het licht uit. Sluit uw oren en ogen. En luister eens ingespannen naar uw diepste binnenste. Wat vindt u werkelijk belangrijk? Waar gaat het echt om in het leven? Nee, nee, open uw ogen niet te snel. U hebt een baan, een gezin, familie, een huis, auto, mooie spullen. U gaat met de mode mee. Hebt vrienden. Opvattingen. Hobbies. Maar wie bént u? Wat geeft u als mens betekenis? Hoe wilt u later door de generaties na u herinnert worden? Ja, hoe? Misschien is dat wel de vraag die er het meeste toe doet.

Beluister de column via de volgende link: https://youtu.be/S0Kp-bI-Nm0

Wat is jouw mening? Ik hoor hem graag. Mail hem naar: info@djccommunicatie.nl of vertel jouw verhaal hieronder!

 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *