Hoezo de multiculturele samenleving mislukt?

Steeds vaker lees ik dat Delft tot de as van radicale islam in Nederland wordt gerekend. Als ik de media moet geloven bestaat onze prachtige s tad langzaam maar zeker alleen nog maar uit djihadstrijders. Hitsige krantenartikelen, geschreven door journalisten die nuancering allang uit het oog zijn verloren en politici die met ronkende oneliners hun spierballen tonen, zien deze geloofsfanaten als het bewijs dat de multiculturele samenleving is mislukt en dit project voor eens en voor altijd op de vuilstortplaats van de geschiedenis geworpen moet worden.

In welke straten lopen deze mensen dan, vraag ik me af. Welke winkels bezoeken zij?  Mag ik zo vrij zijn eens een ander geluid te laten horen? Afgelopen zaterdag stond ik in een Turkse supermarkt aan het Poptahof te wachten bij de vleesafdeling. Het is een winkel waar ze Nederlands lamsvlees hebben en verse Surinaamse en Aziatische groenten verkopen. Naast mij stond een Creools-Surinaamse vrouw met een enorme boezem die zij bepaald niet probeerde te verbergen, achter mij een Marokkaanse vrouw met een hoofddoekje en voor de kassa vormden een Japans stel, een Chinees met een hippe snor en twee Somalische vrouwen in kleurrijke gewaden de wereldomvattende rij.

Ik hoorde vijf talen door de winkel glijden en iedereen begreep elkaar. Op het bankje voor de winkel zaten drie oude Marokkaanse mannen rustig te praten, welwillend de mensen om hen beschouwend. Twee gesluierde vrouwen passeerden een Antilliaans meisje dat er van alles aan deed haar welgevormde lichaam aan de buitenwereld te tonen. Ze liep de Hindoestaanse rotizaak binnen, die zich recht tegenover het Chinees afhaalrestaurant bevond. Hoezo de multiculturele samenleving mislukt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *