Ervaar zorgtechnologie in Experimenteerhuis Zoetermeer

Voor het CIV Welzijn & Zorg ben ik projectleider van het Experimenteerhuis Zorgtechnologie in Zoetermeer. Hierin kunnen bewoners van de stad kennismaken met zorgtechnologie waarmee ze langer zelfstandig kunnen wonen en leven. Met dank aan Mobile Care. 

Beeldbellen via televisie, digitaal bloeddruk meten, horloges die activiteiten meten, alarmknoppen en locatiemelders hebben en de mantelzorgapp Nettie – bewoners kunnen het allemaal testen en proberen. De apparatuur is kosteloos ter beschikking gesteld door Mobile Care. Ook hebben we sinds kort Robot Tessa – in de vorm van een bloempot – het is een geheugensteun voor ouderen met (lichte) dementie Ze herinnert hen aan de dagelijkse taken, zoals medicijnen innemen, tandenpoetsen en avondeten. Zo ondersteunt Tessa thuiszorgmedewerkers en mantelzorgers in de verzorging.

 

Studenten van mboRijnland gaven wethouder Ingeborg ter Laak van Zorg en Welzijn tijdens haar werkbezoek op 17 mei een demonstratie van robot Tessa en de andere zorgtechnologie. ‘Nieuwe technologie gaat ons echt helpen bij het (mantel)zorgen, maar het ei van Columbus hebben we nog niet. Door te experimenteren leren we wat werkt en wat niet’, zegt Ingeborg ter Laak van Zorg en Welzijn. ‘In Het Experimenteerhuis komt alles samen: hbo-studenten die onderzoek doen bij ouderen naar hun behoeften, ondernemers die er een businesscase onder maken en samen met de studenten tot prototypes komen en zorgorganisaties die samen met mbo-studenten deze producten testen bij mensen thuis. We zien dat oudere zorgmedewerkers met veel plezier leren van de mbo-studenten hoe technologie hun werk makkelijker maakt en op hun beurt geven zij weer de beste feedback aan de ontwikkelaars.’

Ook wethouder Jan Iedema van Onderwijs juicht de activiteiten in Het Experimenteerhuis toe: ‘Onderwijs en praktijk sluiten in het Experimenteerhuis goed op elkaar aan. Het is mooi om te zien hoe studenten samen met ondernemers en zorgorganisaties werken aan praktische oplossingen voor alledaagse zaken.’

Nieuwsgierig naar de zorgtechnologie?
Mantelzorgers, thuiszorgmedewerkers en andere geïnteresseerden kunnen de zorgtechnologie proberen in Het Experimenteerhuis. Studenten van mboRijnland geven informatie en geven bezoekers de kans om deze zorgtechnologie te proberen. Een bezoek brengen aan het Experimenteerhuis kan vanaf 7 juni 2021 iedere maandag tussen 13.00 en 16.00 uur. Het Experimenteerhuis staat op het parkeerterrein van de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer.

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *