Preek Scholte

Op klompen naar de waarheid

Het Dagblad van het Noorden maakte op 23 april 2019 een mooi verslag van de rondleiding De Afscheiding in Ulrum. ‘Duizenden waren hier op de been, er werd gevochten en gescholden’.

Tijdens de rondleiding wordt benadrukt dat de kerkstrijd uit 1834 ook een klassenstrijd was tussen een rijke en liberale elite en een gelovig en arm volk. Bovendien werd de liberaal Thorbecke geïnspireerd door de strijd in dat kleine dorp in het noorden van Groningen. Hij leidde ertoe dat hij de vrijheid van godsdienst, meningsuiting en onderwijs onvoorwaardelijk opnam in de grondwet van 1848. In zekere zin stonden dominee Hendrik de Cock en zijn aanhangers daarmee aan de wieg van het moderne Nederland. Daarmee is de Afscheiding van 1834 van grote betekenis geweest voor de Nederlandse geschiedenis. De deelnemers aan de rondleidingen zijn verrast door dit verhaal. ,,Nooit beseft,” zei een van de deelnemers. ,,Dit zou eigenlijk iedereen moeten weten.”

DvhN artikel

 Dappere aanhangers

Het artikel in het Dagblad van het Noorden geeft niet alleen een mooi beeld van de rondleiding. Het beschrijft ook fraai wat de aanhangers over hadden voor hun strijd: boetes, gevangenisstraffen en mishandeling door agenten en soldaten. Van hun dapperheid profiteren we nog steeds. De vrijheid van meningsuiting, geloof en onderwijs zijn een groot goed – maar nog steeds kwetsbaar, en soms heel lastig. De discussies erover zijn nog aan de orde van de dag. Met exact dezelfde argumenten als in 1834. De Afscheiding is daarmee nog zeer actueel.

 
Ronel (5)

 

Bevlogen en enthousiaste gids

De deelnemers zijn zeer positief over de rondleiding. Een deelnemer schreef aan de Groninger Kerken, medeorganisator van de rondleidingen: ,,Een bevlogen en enthousiaste gids. Marcel de Jong was echt heel boeiend. Tijdens de wandeling was er mooi tijd om met verschillende mensen van de groep kennis te maken en van sommigen ook nog weer heel bijzondere verhalen te horen, aangezien hun voorvaderen in Ulrum woonden en daar ook zijn begraven. De echtgenote van Marcel de Jong had na afloop van de rondleiding in het gebouwtje lekkere hapjes en drankjes klaar staan en onder het genot daarvan konden we Marcel en zijn eega hartelijk danken voor de fantastische middag en natuurlijk het boek De Afscheiding kopen, met een handtekening van de schrijver. Voor degenen die de rondleiding zaterdagmiddag gemist hebben kan ik alleen maar zeggen: GA alsnog.”

Zelf een keer meewandelen?

Dat kan nog op 25 mei, 13 juli en 17 augustus. Aanmelden via info@groningerkerken.nl.
De Afscheiding is te koop in de boekhandel en via de website van Uitgeverij Passage.

Een reactie plaatsen