PPT Groningen en Ulrum

Online lezingen over De Afscheiding in Ulrum 1834

Uitgeverij Passage, De Stichting Oude Groninger Kerken en schrijver Marcel de Jong organiseren een online lezing over de Afscheiding in Ulrum, het dorp waar in 1834 dominee Hendrik de Cock een heftige strijd veroorzaakte tussen een gelovig en arm volk en een liberale en rijke elite. Aanmelden kan door een mail te sturen naar rondleiding@djccommunicatie.nl

De lezing gaat over de kerkstrijd uit 1834 in Ulrum. Of beter gezegd: een sociale strijd tussen een rijke, liberale en verlichte elite en een arm, gelovig en traditioneel denkend volk. Henriëtte Roland Holst sprak zelfs van een klassenstrijd. Tijdens de lezing wordt duidelijk waarom de kerkstrijd in 1834 ook een emancipatiebeweging van de allerarmsten was. En hoe belangrijk voor de Nederlandse geschiedenis. Geïnspireerd door de strijd van De Cock en zijn aanhangers nam Thorbecke de vrijheid van onderwijs, godsdienst en meningsuiting op in de grondwet van 1848. Zo stonden de afgescheidenen aan de wieg van het moderne Nederland.

Enthousiasme eerdere deelnemers

De lezingen sluiten aan bij de roman De Afscheiding die in 2018 bij Uitgeverij Passage is verschenen De reacties op eerder gegeven fysieke lezingen zijn zonder uitzondering positief: “Een aanrader.” “De bevlogenheid en het enthousiasme van de schrijver is aanstekelijk.” “Je hoort bijzondere verhalen.” En: “Nooit geweten dat die kerkstrijd zo belangrijk is geweest voor de Nederlandse geschiedenis.”

In kader oprichting museum Ulrum 1834

De lezingen vinden plaats in het kader van de oprichting van het museum 1834 in Ulrum, dat waarschijnlijk in 2022 geopend zal worden. Ze vervangen de eerder geplande rondleidingen die vanwege de coronamaatregelen niet door kunnen gaan.

Aanmelden

Aanmelden voor de lezing kan door een mail te sturen naar rondleiding@djccommunicatie.nl

Boek bestellen

De roman de afscheiding is te bestellen via Uitgeverij Passage of iedere serieuze boekhandel.

Een reactie plaatsen