omslag-leest

Literaire salon in Delft over roman De Afscheiding

Op 18 oktober organiseert boekhandel De Omslag een literaire salon over mijn roman De Afscheiding. De literaire salon begint om 20.00 uur en vindt plaats in het Vermeercentrum in Delft. De kaarten van  zijn te bestellen via info@deomslagdelft.nl.

De Afscheiding is een historische roman over de kerkstrijd in 1834 die totaal uit de hand liep. Het is een bizar verhaal over de strijd tussen een strenggelovig volk en een liberale elite, een conflict tussen arm en rijk, tussen kerk en staat. Maar het verhaal gaat ook over nu. Dit boek laat je nadenken over thema’s als de vrijheid van meningsuiting en godsdienst.


De volgelingen van De Cock waren veelal de armsten in de samenleving.

Hendrik de Cock kwam rond 1830 als predikant in het dorpje Ulrum terecht. Hij merkte al snel dat zijn preken niet aansloegen bij het gewone volk. Hij greep terug op orthodoxe geloofsregels. Daar had hij wel succes mee, althans bij de armere delen van het volk. Tot frustratie van de elite. Die wilde rust en eenheid, geen volk dat in opstand kwam. In de ogen van politici, bestuurders en kerkelijke leiders ontwikkelde De Cock zich tot onrustzaaier.

De rijke en liberale elite pakte de aanhangers van De Cock keihard aan.

De Cock en zijn volgelingen werden daarom keihard aangepakt. Het maakte De Cock nog populairder. De strijd ontspoorde volledig. Maar de gebeurtenissen zorgden er wel voor dat Thorbecke de vrijheid van godsdienst, onderwijs en meningsuiting in de grondwet van 1848 opnam. Zo stonden De Cock en zijn volgelingen aan de wieg van het moderne Nederland.De roman volgt het leven van deze bijzondere predikant, die al snel een enorme aanhang kreeg. De allerarmsten in de samenleving voelden zich door hem begrepen. Eindelijk was er iemand die naar hen luisterde. De armen kwamen opeens openlijk op voor hun opvattingen. Tot frustratie van de elite. Die wilde rust en eenheid, geen volk dat in opstand kwam. De Cock en zijn volgelingen werden daarom keihard aangepakt. Het maakte De Cock nog populairder. De strijd ontspoorde volledig. Maar de gebeurtenissen zorgden er wel voor dat Thorbecke de vrijheid van godsdienst, onderwijs en meningsuiting in de grondwet van 1848 opnam. Zo stonden De Cock en zijn De rijke en liberale elite pakte de aanhangers van De Cock keihard aan. volgelingen aan de wieg van het moderne Nederland.

De Afscheiding brengt een vergeten geschiedenis tot leven. Het is een bizar verhaal over een conflict tussen een strenggelovig en straatarm volk en een liberale en rijke elite. Maar het verhaal gaat ook over nu. Dit boek laat je nadenken over de vrijheid van meningsuiting en godsdienst. Heeft die vrijheid toch niet ook een grens?

 

 

Marcel de Jong is schrijver en journalist voor het AD. Ook schrijft hij iedere week een column voor de Delftse Post.Hij studeerde politicologie in Amsterdam, is liefhebber van kunst, literatuur, schaken en de geschiedenis van de stad Delft. De afscheiding is zijn vierde boek en en zijn eerste grote historische roman.

Datum : donderdag 18 oktober 2018

Locatie:     Vermeercentrum – Voldersgracht 21
Zaal open: 19.30 uur
Aanvang:  20.00 uur
Prijs:         € 15.00 (incl. drankje)

Kaarten kun je telefonisch bestellen 015-2121510 of klik hier!

Een reactie plaatsen