PPT Groningen en Ulrum

Kijk gratis naar online lezing over roman De Afscheiding

Geheel gratis kun je kijken naar een online lezing over de roman de Afscheiding in Ulrum, het dorp waar in 1834 dominee Hendrik de Cock een strijd veroorzaakte tussen een gelovig volk en een liberale elite. Het is een alternatief voor de lezingen en rondleidingen, die niet mogelijk zijn vanwege de coronamaatregelen. De online lezing neemt je mee naar een bizarre strijd in 1834 – geschiedenis maar eigenlijk ook heel actueel. 

De lezing gaat over de kerkstrijd uit 1834 in Ulrum. Of beter gezegd: een sociale strijd tussen een rijke, liberale en verlichte elite en een arm, gelovig en traditioneel denkend volk. Henriëtte Roland Holst sprak zelfs van een klassenstrijd. Tijdens de lezing wordt duidelijk waarom de kerkstrijd in 1834 ook een emancipatiebeweging van de allerarmsten was. En hoe belangrijk voor de Nederlandse geschiedenis. Geïnspireerd door de strijd van De Cock en zijn aanhangers nam Thorbecke de vrijheid van onderwijs, godsdienst en meningsuiting op in de grondwet van 1848. Zo stonden de afgescheidenen aan de wieg van het moderne Nederland.

Enthousiasme eerdere deelnemers

De lezingen sluiten aan bij de roman De Afscheiding die in 2018 bij Uitgeverij Passage is verschenen De reacties op eerder gegeven fysieke lezingen zijn zonder uitzondering positief: “Een aanrader.” “De bevlogenheid en het enthousiasme van de schrijver is aanstekelijk.” “Je hoort bijzondere verhalen.” En: “Nooit geweten dat die kerkstrijd zo belangrijk is geweest voor de Nederlandse geschiedenis.”

In kader oprichting museum Ulrum 1834

De lezingen vinden plaats in het kader van de oprichting van het museum 1834 in Ulrum, dat waarschijnlijk in 2022 geopend zal worden. Ze vervangen de eerder geplande rondleidingen die vanwege de coronamaatregelen niet door kunnen gaan. De lezing is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met  Uitgeverij Passage en de De Stichting Oude Groninger Kerken.

Kijken

Aanmelden voor de lezing kan doorte klikken op: online lezing.

Boek bestellen

De roman De Afscheiding is te bestellen via Uitgeverij Passage of iedere serieuze boekhandel. Lees het zeker, want de recensies in de media waren zonder uitzondering positief. Dagblad Trouw liep zelfs een keer mee met een rondleiding in Ulrum. Het artikel kun je lezen via Op klompen naar de waarheid.

Een reactie plaatsen