Marcel de Jong

Na de lerarenopleiding Maatschappijleer en de studie Politiek en communicatie aan de Vrije Universiteit heb ik gewerkt als docent, journalist, projectleider, schrijver en communicatieadviseur. Door mijn studies en brede werkervaring heb ik een scherp oog gekregen voor de belangen die mensen drijven en de maatschappelijke en bestuurlijke processen die hierop van invloed zijn.

Ik ben in staat om complexe onderwerpen te vertalen naar zeer begrijpelijke communicatie-uitingen voor verschillende doelgroepen. Hierbij kan ik goed rekening houden met de belangen van een doelgroep en het referentiekader van waaruit de doelgroep informatie interpreteert. Ook kan ik goed inschatten op welke wijze informatie interessant gemaakt kan worden voor de media. Aansluiten bij en inspringen op actuele maatschappelijke thema’s is hierbij essentieel.

Ik ben een netwerker, een creatieve doorzetter en een loyale en betrokken collega. Mijn scherpe geest en hang naar perfectionisme combineer ik met veel relativeringsvermogen en humor. Het zijn deze eigenschappen die maken dat ik in mijn omgeving draagvlak creëer voor datgene wat ik doe en uitdraag.

Schrijver
Sinds 1997 ben ik schrijver . Bij uitgeverij Passage verschenen drie romans: Tropenkolder (2010), Geen les meer (2011) en Coma (2014). Tropenkolder beschrijft de tragiek op Bonaire, of eigenlijk alle Antilliaanse eilanden. Geen les meer gaat over de misstanden in het onderwijs. Of beter gezegd: over de dwaasheid en grootheidswaanzin van schoolbesturen. Coma gaat over de ethische vraagstukken rondom leven en dood.

Journalist en columnist
In 1997 en 1998 was ik op Bonaire verslaggever van de Antilliaanse editie van het Algemeen Dagblad. Sindsdien schrijf ik regelmatig artikelen in diverse kranten. Op dit moment ben ik columnist bij de Delftse Post en Stadsradio Delft en freelance journalist voor het AD. De onderstaande vier artikelen geven een goede indruk van mijn schrijfstijl.

Social media