Presentatie roman De Afscheiding op 12 oktober in Ulrum

ULRUM / 22-7-2013 / De nederlands hervormde kerk ii een rijksmonument en gaat voor het beheer naar de stichting Oude Groninger Kerken. Interieur / Foto: Omke Oudeman

Hierbij nodig ik je van harte uit om aanwezig te zijn bij de boekpresentatie van de historische roman De Afscheiding. De boekpresentatie vindt plaats op vrijdag 12 oktober om 19.30 in de Catharinakerk in Ulrum. 

In de negentiende eeuw was de tegenstelling tussen rijk en arm enorm. Zeker in Groningen. Daar was de rijkdom van herenboeren en de armoede van de arbeiders nauwelijks te bevatten. In het oosten van de provincie zochten de arbeiders steun bij het socialisme. Ook in het westen van Groningen kwamen de arbeiders voor zichzelf op. Daar vonden ze rond 1834 steun bij de predikant Hendrik de Cock. Inderdaad, in de kerk in Ulrum.

De roman volgt het leven van deze bijzondere predikant, die al snel een enorme aanhang kreeg. De allerarmsten in de samenleving voelden zich door hem begrepen. Eindelijk was er iemand die naar hen luisterde. Die hun taal sprak. De armen kwamen opeens openlijk op voor hun opvattingen. Tot grote frustratie van de elite. Die wilde rust en eenheid, geen volk dat in opstand kwam. De Cock en zijn volgelingen werden daarom keihard aangepakt. Het maakte De Cock nog populairder. De strijd ontspoorde volledig. Tegelijkertijd zorgden  de gebeurtenissen er wel voor dat Thorbecke de vrijheid van godsdienst, onderwijs en meningsuiting in de grondwet van 1848 opnam. Zo stonden De Cock en zijn volgelingen aan de wieg van het moderne Nederland.

De Afscheiding brengt een vergeten geschiedenis tot leven. Het is een bizar verhaal over een conflict tussen een strenggelovig en straatarm volk en een liberale en rijke elite. Maar het verhaal gaat ook over nu. Dit boek laat je nadenken over de vrijheid van meningsuiting en godsdienst. Heeft die vrijheid toch niet ook een grens?

Je bent van harte uitgenodigd om de presentatie van De Afscheiding bij te wonen.

 

Kerk Ulrum (Noord-Groningen)
H. de Cockstraat 5
Ulrum
Vrijdag 12 oktober 2018
Aanvang 19:30 uur
Toegang gratis

Meer informatie over de roman

Meer informatie: De Afscheiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *