Ulrum 1 - 7

Enthousiasme tijdens rondleiding in Ulrum

Oktober vorig jaar verscheen de roman De Afscheiding van Marcel de Jong, een verrassend actuele weergave van de kerkstrijd in 1834. Naar aanleiding van dit boek organiseert schrijver Marcel de Jong in samenwerking met met de Stichting Oude Groningen Kerken en Uitgeverij Passage verschillende rondleidingen in het Noord-Groningse dorp Ulrum, waar de strijd vooral plaatsvond. De eerste rondleiding was een groot succes.

Foto rondleiding 1

Startend bij de kerk van Ulrum vertelt Marcel de Jong uitgebreid over de achtergronden bij zijn roman. Verrassend veel is er in het dorp ook nog van te zien. In zijn roman kiest Marcel ervoor om de ontwikkelingen in die tijd met name vanuit sociologisch perspectief te vertellen: hij ziet deze kerkstrijd als een emancipatiestrijd van de arme bevolking. Ook beschouwt hij de strijd als een conflict tussen een rijke en liberale elite en een gelovig en zeer arm volk.

 

De tocht voert langs en door de kerk waar Hendrik de Cock predikte, langs enkele opvallende panden in het dorp, langs de inmiddels afgebroken Asingaborg (daar is nu een park), langs de trekvaart (destijds de belangrijkste verbinding met de rest van de wereld) en langs de pastorie waar De Cock woonde (het witte huis). Ook zie je het graf van Jantje, de dochter van Hendrik de Cock, en Maarten Douwe Teenstra, een van de grootste tegenstanders van De Cock.

Ulrum 1 - 7

 

De deelnemers prezen het verteltalent van Marcel de Jong en hebben zich bij de ruim twee uur durende wandeling geen minuut verveeld.

Volgende wandelingen

De volgende wandelingen zijn op 16 maart, 20 april, 25 mei, 13 juli en 17 augustus. Meer informatie is te vinden via de link:

literaire wandeling Ulrum.

 

Ulrum 1 - 8 Ulrum 1 - 9 Ulrum 1 - 10 Ulrum 1 - 11 Ulrum 1 - 12 Ulrum 1 - 13 Ulrum 1 - 14 Ulrum 1 - 15 Ulrum 1 -3

 

Een reactie plaatsen